top of page

Åreknuter og blodkar

Hva er det?

Åreknuter eller varicer er utvidede vener.

Vener er blodkar som transporterer oxygen fattig blod fra kroppen tilbake til hjertet som bringer det videre til lungene. Blodet i venene har vært rundt i kroppen og gitt fra seg oxygen og samlet opp avfallstoffer. Vener har lavere trykk og tynne vegger. Med årene kan veggene utvide seg, spesielt hvis de er utsatt for høyere trykk. Vener har klaffer som forhindrer at blodet strømmer tilbake der det kommer fra. Dersom klaffene ikke fungerer som de skal strømmer blodet tilbake i venene som da utvider seg. 

varicer tegning-int.jpg

Snakker man om varicer tenker man til vanlig på åreknuter på bena, men varicer kan også oppstå andre steder på kroppen. Både menn og kvinner kan få varicer på bena. Årsaken til varicer er alder, graviditet eller stående gjøremål over lengre tid og alkoholmisbruk. Høye verdier av homocystein i blodet kan også være en utløsende faktor. Tendensen til å utvikle varicer er arvelig.  

Åreknuter og små synlig vener kan være skjemmende, men de kan også klø og gjøre vondt. Blodpropp og inflammasjon kan forekomme i venene som er utvidet. Det er ikke det samme som blodpropp i de dype vener i leggene som kan være livstruende. Blodpropp i de overfladiske vener er bare vonde og plagsomme.

Både varicer og små utvidete blodårer kan fjernes med radiobølger ved en enkel behandling. I lokalbedøvelse innføres en tynn nål i venen som varmes opp og skrumper venen. Det samme kan gjøres med små karnøster og mindre vener som ligger mer overfladiske. 

vener-radiobølge-int.jpg

Skrumping av blodkar med radiobølger

varicer før og etter-int.jpg

varicer på leggen    -    fjernet

vener før og etter int.jpg

små blodkar   -       fjernet

Etter behandlingen

Det kan forekomme noe brun farging i det behandlete området i noen måneder. Det er blod som var i vennene som skal nedbrytes av kroppen. Ved store vener er metoden begrenset til enkle åreknuter. Så snart det foreligger en større sammenhengende streng opp til lysken må den fjernes kirurgisk.

Etter behandlingen brukes kompresjonsstrømper for å unngå at blod hoper seg opp og kan forårsake inflammasjon.

Fordelen med radiobølge behandlingen er at man kan gå rett hjem og er klar til jobb dagen etter. 

Små blodkar

Radiobølger egner seg for alle blodkar og karnøster på kroppen så lenge de er så store at man kan se de som enkeltstående blodkar.

Også kirsebærflekker og spider nevi kan fjernes raskt, enkelt og smertefritt.

teleangiektasi nese-etter-int.jpg

Små blodkar på nesen - teleangiektasier

thumbnail_shutterstock_1109009207.jpg

Kirsebærflekker

 Spider nevi

bottom of page