top of page

Kjemisk peeling

Hva er det?

Ved en peeling fjerner man det øverste laget av huden. 

Forskjellige kjemikalier kan brukes til peeling. De fleste er syrer.

Med en kjemisk peeling kan man forbedre:

  • Aknearr

  • Fine linjer og rynker

  • Pigmentflekker

  • Melasma (pigmentering rundt munnen)

  • Store porer

  • Solskadet hud

  • Strekkmerker på kroppen

Også akne blir betydelig bedre, men behandlingen må gjenntas.

Ved en peeling lager man et overfladisk sår i huden som kroppen reparerer med ny hud. Mange forskjellige kjemikalier kan brukes til peeling. Våre utvalgte peelinger har god effekt og er trygge å bruke:

  • Trichloreddiksyre (TCA) 

  • Jessners oppløsning (blanding av melkesyre, resorcinol og salicylsyre)

  • Glykolsyre

Etter avfetting pensles stoffene på huden under nøye observasjon til ønsket effekt er oppnåd. Stoffene kan kombineres eller brukes hver for seg.

thumbnail_shutterstock_1865427073.jpg
thumbnail_shutterstock_1337595434.jpg

     Eksempel på effekt av en kjemisk peeling

"Jo dypere man peeler jo mer effekt oppnår man og jo lengre tid tar tilhelingen"

Overfladiske peelinger med fruktsyrer i forholdsvis lav konsentrasjon utføres av hudpleiere for å gi et løft og mer glans i huden i noen uker.

Medisinske peelinger er dypere og krever mer kunnskap om huden og de kjemiske stoffene som anvendes. Disse bør utføres av kvalifisert lege.

Ønsker man mye effekt, men lite "downtime", kan man utføre flere peelinger som er mer overfladiske med noen ukers mellomrom. Disse peelinger er allikevel dypere enn en vanlig hudpleie peeling og vil gi rødhet i noen dager etter behandlingen.

Før en kjemisk peeling burde man preparere huden med en A-vitaminsyrekrem i noen uker. Det redusere forekomsten av bivirkninger, gir raskerer og jevnere tilheling med bedre effekt. Resept på kremer som Differin eller Cordes Vas får man ved første konsultasjon.

Huden blir ikke tynnere av en peeling. De overfladiske, døde hudcellene fjernes og et nytt hudlag bygges opp. I tillegg stimulerer peeling til økt produksjon av kollagen. Huden blir strammere, glattere og får jevnere pigmentering. For fjerning av pigmentering kan peelingen være mer overfladisk. For behandling av dype, store hudporer, aknearr og rynker må peelingen være dypere.

 

Peelinger deles inn i overfladiske, mellom dype og dype peelinger. I de fleste tilfeller er det nok med mellom dype peelinger som gir gode, synlige effekter og veldig sjelden komplikasjoner.

Før behandlingen

Ved første konsultasjon planlegges behandlingen og man går gjennom forberedelsen av huden med en A-vitaminsyre krem. Noen trenger en resept på smertestillende, bedøvelseskrem, middel mot herpes etc.

Det er viktig å drikke rikelig vann en time før behandlingen.

Behandlingen

Behandlingen tilpasses hvert enkelt behov. Den kan vare fra 10 minutter til litt over en halv time. Under behandlingen kan huden prikke eller svi litt og føles varm. 

Behandlingen og produktene som brukes tilpasses individuelt.

Etter behandlingen

Dagen etter behandlingen er huden rød. Deretter vil den begynne å flasse. Avhengig av dybden på peelingen, kan det vare alt fra noen få dager til 10 dager. Deretter er huden rød i noen dager og ved en dypere peeling i opptil 4 uker. Dersom du ønsker kan du dekke med foundation.

Etter behandlingen må huden pleies med fuktighetskrem og solbeskyttelse. Det kan kjøpes på klinikken eller på apoteket.

Bivirkninger

En kjemisk peeling kan føre til overpigmentering og underpigmentering (lyse flekker eller mørke flekker på huden). Det skjer lettere ved mørke hudtyper, derfor må behandlingen alltid tilpasses hudtype. Veldig sjelden oppstår det arr. Har man en tendens til å få forkjølelses sår (herpes) bruker man forebyggende Valtrex før oppstart og en uke etter behandlngen.

 

For å unngå bivirkninger av kjemisk peeling utføres alle behandlinger av spesialisert lege.

Dypere peelinger har økt sjanse for å gi bivirkninger. Avflassing og rødhet etter en peeling er ikke en bivirkning, men en forventet reaksjon etter peelingen.

bottom of page