top of page

Svette

Hvorfor?

Vi svetter på kroppen for å kjøle oss ned. På hendene og føttene svetter vi får å få bedre grep. Er hendene helt tørre er det lettere å miste feste.

Hvordan?

Svette reguleres gjennom nervefibre fra hjernen. Der ligger det en "thermostat" i et området som heter hypothalamus. 

Svetter vi mer enn det som er nødvendig kalles det for hyperhidrose. Da kan svetting virke mot sin hensikt. Kroppen kan kjøles for mye ned. Føttene kan bli kalde og hendene mister grepet. I tillegg kan det oppleves svært sjenerende i jobb eller sosiale sammenhenger. 

Svetter man mye under armene kan det være plagsomt å alltid måtte ha med ekstra skift. I pannen gir det inntrykk av nervøsitet eller kan renne ned i øynene og i værste fall føre til farlige situasjoner. Ved overdreven svetting inni hendene kan det være pinlig å håndhilse. Svetting i hodebunnen ødelegger raskt frisyren. Også overdreven svetting i skrittet kan være plagsomt.

Svettekjertler

Meste parten av svetten dannes i de eksokrine svettekjertlene. Den består først og fremst av vann og forskjellige salter. Når vannet fordamper blir en del av saltet liggende igjen på huden. Denne delen av svetten oppleves derfor salt, men gir ingen lukt.

De apokrine svettekjertlene produserer et oljete sekret bestående av fettsyrer, proteiner og steroider. Først når det brytes ned av bakterier begynner det å lukte typisk svette.

En babykropp har apokrine kjertler overalt. Etter noen måneder forsvinner mesteparten. I armhulene og rundt kjønnsorganene blir det noen igjen som er inaktive til puberteten. Når du kommer i puberteten setter kjønnshormonene i gang produksjonen av svette.

Behandling

Overdreven svetting på noen områder på kroppen kalles fokal hyperhidrose. Man burde først prøve med en deodorant, kommer man ikke i mål kan man forsøke med aluminiumklorid 25% fra apoteket (Absolutt Tørr eller Bats, el.).

 

Er det ikke tilstrekkelig eller man reagerer for mye på aluminiumkloriden, så kan man behandle med Botulinumtoxin. Først kartlegges området som svetter med "Minors svettetest". Ved hjelp av en jodløsning og stivelse vil området som svetter komme til syne. Dette området markeres og deles opp i ruter. Deretter settes en liten dråpe med Botulinumtoxin i hver rute med en veldig tynn nål. Nålen kjennes nesten ikke. På hender og føtter som er mer følsomme bruker man bedøvelseskrem som påføres ca. 60 minutter før behandlingen. Alternativt kan man bedøve nervene til hendene med en nerveblokkade. 

Etter kartlegging av behandlingsområdet tar behandlingen ikke lenger enn ca. 15 minutter.

Armhulene

Armhulene blir fri for svette i over 12 måneder og betydelig redusert svette i mer enn 6 måneder utover det. Det er ytterst sjelden bivirkninger oppstår og man kan gå rett på jobb etter behandlingen.

Hodet

I hodet tåles behandlingen veldig bra uten bedøvelse pga. veldig tynn nål. Men er man veldig sprøyteredd, kan man bruke bedøvelseskrem 60 minutter før behandlingen.

Hender og føtter

Også hender og føtter kan behandles med botulinumtoxin. Begge er veldig følsomme og derfor legger vi en nerveblokkade. Med et lite stikk der nerven kommer inn til hånden eller foten settes bedøvelsen rundt nerven og behandlingen av fotsålen eller håndflaten kjennes nesten ikke.

Hendene kan oppleves litt glatte og i en del tilfeller kan grepet bli svakere i noen uker etter behandlingen. 

Effekten varer i ca. 6 måneder.

Generell svetting

Ved generell svetting må det først uteklukkes andre hormonelle årsaker som økt stoffskifte. Dette gjøres hos fastlegen. Deretter kan man behandle de områdene som er spesielt plagsomme med Botulinum eller man kan bruke et medikament som tas daglig.

All undersøkelse og behandling utføres av spesialisert lege!

Ingen henvisning er nødvendig.

Artikkel om svettebehandling i Byavisa Drammen

Byavisa interview botox svette side 1.jpg
Byavisa interview botox svette side 2.jpg
bottom of page